NACZYNIA I SZTUĆCE – CO JEST NAJWAŻNIEJSZE W WYBORZE?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu, nierzadko służące zarówno do przygotowywania, jak i spożywania posiłków. Istotnym elementem wśród kuchennych akcesoriów są naczynia oraz sztućce.

Estetyczny zawrót głowy

Na rynku można znaleźć zastawy stołowe i sztućce różniące się estetyką, charakterem i funkcjonalnością. Wybór konkretnych rozwiązań pod względem wizualnym zależy przede wszystkim od gustu użytkowników, warto jednak zadbać o to, aby naczynia dopełniały ogólną aranżację pomieszczenia, dając tym samym wyraz wyczucia estetycznego gospodarzy.

Przykładowo, nowoczesną aranżację najlepiej dopełnić oryginalnymi naczyniami i sztućcami, nawiązującymi do współczesnych trendów. Jeśli jednak będzie to pomieszczenie stylowe, zdecydowanie lepszą alternatywą okaże się zastawa zgodna z wytycznymi konkretnego stylu. Warto pamiętać, że odpowiednio dobrane wyposażenie kuchenne to gwarancja doskonałego samopoczucia i nienagannej prezencji wizualnej.

Jak przygotować stół?

Kuchenny klimat to także odpowiedni wystrój kuchni oraz znajdujących się w jej obrębie mebli. Naczynia kuchenne z założenia pełnią funkcję stricte użytkową, z powodzeniem można je jednak wykorzystać jako elementy dekoracyjne. Eleganckie filiżanki lub dzbanki podkreślą wyjątkowy klimat kuchennego pomieszczenia, tworząc niebanalną i oryginalną aranżację, a gdy zaistnieje potrzeba – będą pod ręką.

Gospodarze, którzy zdecydują się na posiadanie naczyń codziennych i okazjonalnych, mogą wygospodarować odrębne miejsce dla każdej zastawy, zwracając przy tym uwagę na aspekty użytkowe oraz dekoracyjne.

Jak układać sztućce na stole?

 

Nieodłącznym elementem zastawy stołowej są sztućce. Dla wielu osób prawidłowe ich ułożenie okazuje nie lada wyzwaniem, zwłaszcza, gdy rzecz dotyczy świątecznego obiadu lub uroczystej kolacji. Sztućce różnią się przede wszystkim kształtem i wielkością, każdy rodzaj ma określone przeznaczenie, które często okazuje się nie lada zagadką.

Szczególnie trudne są sytuacje, gdy układanie sztućców odbywa się pod presją czasu. Samo rozróżnianie łyżek, noży i widelców ie wystarczy, by przygotować stół zgodnie z zasadami savoir vivre, dlatego też dobrze jest uzupełnić ewentualne braki wiedzy i poznać faktyczne przeznaczenie konkretnych rozwiązań.

Prawidłowe ułożenie sztućców to zadanie, które może przysporzyć wiele problemów. Istnieje wiele rodzajów łyżek, noży i widelców, różniących się kształtem, wielkością i przeznaczeniem. Istotne jest także ich prawidłowe ułożenie. Niekiedy trzeba włożyć wiele wysiłku, by nie popełnić faux-pas.

Sztućce należy układać po obu stronach talerza, zgodnie z kolejnością użycia – te, które będą używane jako pierwsze, powinny znajdować się najdalej od naczynia, czyli „pod ręką”.

Ważne jest także to, aby przy talerzu nie znajdowało się więcej niż trzy pary sztućców. Jeśli zaistnieje konieczność użycia dodatkowych, np. ze względu na ilość potraw, trzeba podać je łącznie z serwowaną potrawą.

Po prawej stronie talerza należy umieścić kolejno nóż stołowy, łyżkę do zupy oraz nóż przystawkowy. Po lewej powinien znajdować się widelec obiadowy oraz widelec do przystawek.

W sytuacji, gdy elementem obiadu lub kolacji jest ryba, zamiast sztućców stołowych należy położyć nóż do ryb oraz widelec serwingowy. Miejsce nad talerzem przeznaczone jest do sztućców deserowych, czyli łyżeczki i widelczyka do ciast.

truthfulfolks

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*