Zakupiona kuchenka, jaka by nie była, pozostaje z nami zwykle na lata. Dlatego pytania o właściwy wybór są jak najbardziej zasadne. Nie da się jednak na nie jednoznacznie odpowiedzieć.
Od czego będzie zależał wybór rodzaju kuchenki? Z jednej strony od naszych przyzwyczajeń i preferencji, z drugiej – od możliwości. Te drugie czasami nie są od nas zależne. Aby wybrać właściwy model, rozważmy, czym charakteryzuje się kuchenka gazowa, elektryczna i indukcyjna. Zastanówmy się też, gdzie znajdą zastosowanie poszczególne rodzaje.
Kuchenki gazowe, zaraz po piecykach ogrzewanych paliwem stałym, są jednym z najstarszych rozwiązań. Powszechnie dostępna stała się w XX wieku, choć wynaleziona została w XIX. Do dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie życia bez niej. Kuchenka ta jest często wybierana ze względu na jej właściwości, a w szczególności:
Paradoksalnie najbardziej awaryjnym elementem jest elektryczny iskrownik, co nie stanowi dużego problemu, jeśli dysponujemy zapałkami czy zapalniczką.
Wiele osób wspomina również, że smak potraw ugotowanych na gazie jest lepszy. Trudno spierać się z tak subiektywnym odczuciem.
Dla kogo polecamy kuchnię gazową? Przede wszystkim zadowoli ona:
Kuchenki elektryczne zostały wprowadzone, jako niezbyt zaawansowany sprzęt, w celu zaspokojenia potrzeb osób nie posiadających przyłącza gazowego lub warunków do jego instalacji. Obecnie nie ustępują specjalnie innym rozwiązaniom dostępnym na rynku. Ich główne zalety to:
a) prostota użytkowania i czyszczenia,
b) bezpieczeństwo,
c) niska cena zakupu.
Kupując kuchenkę elektryczną, warto sprawdzić, czy posiadamy trójfazowe przyłącze elektryczne, potrzebne do jej instalacji.
Kuchenki indukcyjne weszły na rynek już sporo czasu temu, ale dopiero teraz tak naprawdę stały się popularne. Również są zasilane energią elektryczną, ale korzystają z innej technologii niż jej elektryczne odpowiedniki.
Dzięki nowoczesnej technologii (wykorzystanie indukcji elektromagnetyczniej) koszt użytkowania płyt indukcyjnych jest niewiele wyższy od kuchenek gazowych. Dodatkowymi zaletami są:
Do gotowania na indukcji niezbędne są specjalne garnki i patelnie.
Podsumowując, każde z rozwiązań ma swoje wady i zalety. Największe zalety posiadają płyty gazowe i indukcyjne. Natomiast najtańszym rozwiązaniem przy zakupie może się okazać płyta elektryczna.