Gazowa, elektryczna, indukcyjna – którą kuchenkę wybrać?

Gazowa, elektryczna, indukcyjna – którą kuchenkę wybrać?
AGD
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zakupiona kuchenka, jaka by nie była, pozostaje z nami zwykle na lata. Dlatego pytania o właściwy wybór są jak najbardziej zasadne. Nie da się jednak na nie jednoznacznie odpowiedzieć.

Od czego będzie zależał wybór rodzaju kuchenki? Z jednej strony od naszych przyzwyczajeń i preferencji, z drugiej – od możliwości. Te drugie czasami nie są od nas zależne. Aby wybrać właściwy model, rozważmy, czym charakteryzuje się kuchenka gazowa, elektryczna i indukcyjna. Zastanówmy się też, gdzie znajdą zastosowanie poszczególne rodzaje.

Klasyk – kuchnia gazowa

Kuchenki gazowe, zaraz po piecykach ogrzewanych paliwem stałym, są jednym z najstarszych rozwiązań. Powszechnie dostępna stała się w XX wieku, choć wynaleziona została w XIX. Do dzisiaj wiele osób nie wyobraża sobie życia bez niej. Kuchenka ta jest często wybierana ze względu na jej właściwości, a w szczególności:

  • tanie źródło energii – gaz ziemny w porównaniu z energią elektryczną zwykle wychodzi taniej;
  • szybka regulacja i reakcja – każdy komu kipiało kiedykolwiek mleko wie o czym mowa. Na kuchni elektrycznej lepiej zdjąć garnek, niż wyłączyć palnik;
  • mała awaryjność i tania naprawa – kuchenki gazowe praktycznie się nie psują, a naprawa jest zwykle tania i łatwa.

Paradoksalnie najbardziej awaryjnym elementem jest elektryczny iskrownik, co nie stanowi dużego problemu, jeśli dysponujemy zapałkami czy zapalniczką.
Wiele osób wspomina również, że smak potraw ugotowanych na gazie jest lepszy. Trudno spierać się z tak subiektywnym odczuciem.

Dla kogo polecamy kuchnię gazową? Przede wszystkim zadowoli ona:

  • tradycjonalistów – nie przepadających za nową technologią,
  • osoby oszczędne – ze względu na koszty,
  • osoby posiadające przyłącze gazowe lub nie posiadające energii elektrycznej – np. w domkach letniskowych (po dostosowaniu dysz można podłączyć butle z gazem).

Alternatywa – kuchnia elektryczna

Kuchenki elektryczne zostały wprowadzone, jako niezbyt zaawansowany sprzęt, w celu zaspokojenia potrzeb osób nie posiadających przyłącza gazowego lub warunków do jego instalacji. Obecnie nie ustępują specjalnie innym rozwiązaniom dostępnym na rynku. Ich główne zalety to:

a) prostota użytkowania i czyszczenia,
b) bezpieczeństwo,
c) niska cena zakupu.

Kupując kuchenkę elektryczną, warto sprawdzić, czy posiadamy trójfazowe przyłącze elektryczne, potrzebne do jej instalacji.

Innowacja – kuchnia indukcyjna

Kuchenki indukcyjne weszły na rynek już sporo czasu temu, ale dopiero teraz tak naprawdę stały się popularne. Również są zasilane energią elektryczną, ale korzystają z innej technologii niż jej elektryczne odpowiedniki.

Dzięki nowoczesnej technologii (wykorzystanie indukcji elektromagnetyczniej) koszt użytkowania płyt indukcyjnych jest niewiele wyższy od kuchenek gazowych. Dodatkowymi zaletami są:

  • szybkość gotowania – energia elektryczna jest niemal w 100% wykorzystywana do podgrzania potrawy. Brak strat znacznie przyspiesza proces;
  • oszczędność energii – w porównaniu do kuchenek elektrycznych o ok. 25-30%;
  • bezpieczeństwo.

Do gotowania na indukcji niezbędne są specjalne garnki i patelnie.

Podsumowując, każde z rozwiązań ma swoje wady i zalety. Największe zalety posiadają płyty gazowe i indukcyjne. Natomiast najtańszym rozwiązaniem przy zakupie może się okazać płyta elektryczna.

truthfulfolks

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*